Укр
  • Укр
  • Eng

Вплив бойового досвіду на сексуальне життя військових. Можливі види дисфункцій при травмі

Якщо ви думаєте, що питання про секс у військових не на часі, то ви не були у ситуації, в якій знаходяться дуже багато наших військових.

Важливо усвідомлювати і проговорювати з психологом свої проблеми та нерозуміння щодо повернення до сексуального життя після поранення чи бойового досвіду.

Сексуальність – це не щось статичне. Вона змінюється протягом життя. І, звичайно, секс змінюється і у військових, і у тих, хто пережив поранення, і у людей, які про війну знають лише з новин. Можна сказати: наш досвід змінює наш секс. І досвід війни змінює людину, її сексуальність, цінності, пріоритети. 

Говоримо про можливі дисфункції внаслідок поранення чи бойового досвіду з психологинею та сексологинею Альоною Василигоюволонтеркою лінії психологічної підтримки військових та їхніх близьких всеукраїнського кол-центру #ВАРТОЖИТИ

лінія психологічної підтримки військових та їх близьких

Як впливає бойовий досвід або поранення на секс?

Війна – це досвід виживання, де зашкалює адреналін, і людина в стані підвищеної бойової готовності часто ігнорує втому, голод, біль і сексуальний потяг.

Для когось секс може взагалі втратити актуальність, а для когось він стане найкращим способом відчути «нормальність» життя.

Будь-яка стратегія нормальна.

При поверненні до мирного життя, людина адаптується до «мирного» сексу.

Як впливає поранення на секс?

Поранення – це не тільки фізична, а й психологічна травма, при цьому часто розтягнута у часі, адже ми проходимо лікування, що також може супроводжуватися больовими відчуттями, і почуттям втрати контролю та суб'єктності. Наче моє тіло, а мені не належить. І це може впливати на самооцінку та сексуальність. Можна сказати, що після поранення ми пізнаємо своє тіло заново: його можливості, чутливість, збудливість. У нас залишаються шрами, які можуть нагадувати про травматичні події, впливати на сприйняття свого тіла.

Також не варто забувати, що препарати, які призначає лікар, можуть впливати на лібідо, еректильну функцію, збудливість у жінок.

Як впливає бойовий досвід або поранення на секс?

Внаслідок бойового досвіду або поранення можуть розвиватися посттравматичний стресовий розлад, депресивні стани, посттравматичний хронічний біль. Ці стани також впливають на сексуальність.

Найкраще – про всі свої стани говорити лікарю і вчасно підбирати і коригувати лікування.

Важливо проговорювати з лікарем все, що турбує, в тому числі питання, пов'язані з сексом, адже тоді він зможе відкоригувати лікування.

Види дисфункцій:

теза зниження лібідо

Зниження лібідо може спостерігатися і у чоловіків, і у жінок. Воно може бути спричинене ПТСР, депресією, прийомом ліків, зміною образу тіла після поранення, негативним досвідом, непорозуміннями в стосунках. Про це варто говорити своєму лікарю. Така проблема може з часом минути сама собою, після періоду адаптації. І може знадобитися допомога психолога. В будь-якому випадку не варто замовчувати. Це точно можна вирішити.

теза передчасна еякуляція

Передчасна еякуляція часто пов'язана з тривогою і стресом. Тут важливо зрозуміти, що саме викликає тривогу. Це може бути тривога про сприйняття партнеркою/ом вашого тіла після поранення, тривога за свою сексуальну спроможність або просто бажання швидше закінчити. Причиною можуть бути також інфекції.

теза еректильна дисфункція

Еректильна дисфункція– це стан, коли чоловіку важко досягти ерекції або підтримувати її протягом певного часу. ПТСР, депресія, тривога, почуття тривоги, сорому і провини, прийом препаратів, супутні хвороби можуть впливати на ерекцію. Важливо зрозуміти причину, щоб покращити цей стан. 

теза аноргазмія

Аноргазмія – це стан, при якому людина не може досягти оргазму. Причиною можуть бути різні захворювання, ПТСР, депресія, тривога, нав'язливі думки. Після поранення можуть бути пошкоджені нерви, що буде впливати на досягнення оргазму.

Якщо у тебе виникли проблеми і нерозуміння щодо сексуального життя у зв’язку з бойовим досвідом чи пораненням, дзвони:

5522

#ВАРТОЖИТИ
Анонімно та безкоштовно.