Укр
  • Укр
  • Eng

Як підтримати військового/військову з психологічною травмою/пораненням?

Як говорити із близькою людиною, яка отримала травму на війні? Що можна сказати і про що не варто питати? Як сприймати роздратування через біль, який він чи вона відчуває?

Про те, як підтримати близьку людину, яка отримала травму на війні, говоримо з психологинею Владиславою Дмитришиною — волонтеркою лінії психологічної підтримки військових та їхніх близьких всеукраїнського кол-центру #ВАРТОЖИТИ. Коли військова людина отримує травму/поранення, їй вкрай важлива підтримка близьких та рідних, побратимів та посестер. При цьому жалість тут недоречна – важливо просто бути поруч, демонструючи своєю присутністю: ти не один.  Аби навчитися жити наново та відновитися після травми, знадобиться час та терпіння. Але не тільки військовій людині, а й рідним та близьким.

лінія психологічної підтримки військових та їх близьких

Для усіх сторін важливо довіряти одне одному та говорити:

теза говорити про потреби та побут, про те, що відбувається з військовим/ою тут і зараз.
теза якщо військовий/а роздратований/а, бо йому/їй болить і він/вона не хоче спілкуватись та нікого бачити – це нормально. 
теза рідним варто ставитись до цього з розумінням. Біль мине, і він/вона знову буде у кращому стані для розмови.
теза не варто розпитувати у військової людини жодних подробиць – поважайте її особистий простір, дайте їй час. Якщо він або вона захоче, то розповість усе тоді, коли вирішить сам/а це зробити.
теза військові можуть і не розповідати взагалі – для цього є психологи нашого кол-центру #ВАРТОЖИТИ, а рідних військові дуже люблять та бережуть.
теза спілкуючись із військовим/ою, завжди важливо питати дозволу, коли хочеться щось йому/їй допомогти.
теза в розмові важливо бути максимально на рівні очей.
теза намагайтеся висловлювати та транслювати своїми діями та поведінкою лише повагу та вдячність за захист, а не жалість.
теза можна просити поранених військових про посильну допомогу, адже усі люди свідомо чи несвідомо прагнуть бути корисними одне одному та допомагати в будь-яких станах – це додає бажання жити та примножує відчуття радості. 

Необхідно дякувати одне одному за підтримку та багато обійматися «серце до серця». 

Ця вправа поєднує люблячі серця, додає сил, аби перемогти та здолати усі перешкоди:

теза затримайтеся в обіймах хоча б на хвилину та подумки подякуйте, що ви можете торкнутися цієї людини, та (теж подумки) побажайте їй здоров'я, сил та витримки пройти ці перешкоди.

І пам’ятайте, якщо ви або ваша близька людина важко переживає травму, дзвоніть:

5522

#ВАРТОЖИТИ
Анонімно та безкоштовно.